Aikido og Kenjutsu

Året du har foran deg blir annerledes, utfordrende og spennende. Vi kommer til å trene først og fremst Aikido, Japansk sverdkunst og Chi Kung. Felles for alt dette er et indre mentalt fokus som går sammen med et ytre kroppslig fokus. Kropp og sinn former hverandre. I tillegg til det grundige arbeidet med linjefaget skal du også få prøve forskjellige valgfag som gir variasjon og utvider komfort-sonen. Det blir selvfølgelig også tid til å bli grundig kjent med dine medelever, lærerne og de mange erfarne gjestelærerne som kommer på besøk gjennom året. Til våren tar vi med alt vi har lært til et studieopphold i Japan… eller Hellas! Det varierer! I østlig kampkunst har vi et konsept som heter “Shoshin” eller “Beginner’s mind”. Det vil si å gå til alt du gjør med en åpen, nysgjerrig holdning, uten forventninger om å få en bestemt opplevelse eller et bestemt resultat ut av det – som om hver gang var første gang. Vi mener dette er den beste måten å nærme seg en hvilken som helst aktivitet på, og håper du har det i bakhodet når du begynner på skolen. Hvis du ikke har bestemt deg for hva som kommer til å skje, skjer det gjerne mer.

Aikido og Kenjutsu handler om deg. Hvis du kommer med den rette holdningen og er villig til å jobbe med deg selv gjennom mye trening, har du mulighet til å utvikle deg i det indre og ytre. Du vil bli utfordret til å reflektere over hvordan du forholder deg til omverden, andre mennesker og til og med dine egne tanker og følelser. På skolen viser vi deg en vei, og du kan velge å følge den.

Aikido


Aikido er en moderne japansk kampkunst med røtter i samuraitradisjon og i østens filosofi. Som kampform, går teknikkene ut på å ta imot og nøytralisere harde angrep med myke unnvikende bevegelser, uten bruk av fysisk styrke. Teknikk og mental styrke er viktigere enn fysikk og av den grunn kreves det verken bestemte forkunnskaper eller det å være i spesielt bra fysisk form. Aikido er ikke kun et redskap som brukes til å overvinne motstanderen, men også en åndelig lære som sikter på å utvikle evnen til å leve i fred med ens selv som stadig er utfordret av en kompleks verden.

Les mer

Kenjutsu


Kenjutsu er Japansk sverdkunst, og det å trene med sverd (Bokken/Tresverd) skaper en dypere forståelse for Aikido samtidig som det gir oss innblikk i Samurai etikette og sverdtradisjoner. Kenjutsu er “Techniques of the Sword”. Å trene med sverd er spennende samtidig som det gir oss innblikk i Samurai etikette og sverdtradisjoner. Vi trener “Aiki Ken” som skaper en dypere forståelse for Aikido, men også grunnlegende teknikker fra Kashima Shin Ryu Kenjutsu. “Uansett hva grunnen måtte være til å løfte opp og svette med sverdet, vil det være en god grunn!”

Les mer

“Training is enlightement, and enlightement is training”
-Master Dogen

ki2

Innhold i Aikido og Kenjutsu

PRACTICING BEEING BETTER IN LIFE

Østlig Filosofi

Man trener ikke Aikido for å vinne! I forsøket på å vinne taper du… Treningen symboliserer livet og hvis du ser livet som en konkurranse, så vinner du aldri, for til slutt må alle dø! Men, dersom du ser livet som en prosses av universets kreativitet, vil dette lede til fysisk mental og åndelig vekst. Den største seieren er seier over seg selv!

Ukemi

Kunsten å falle er mye mer essensiell enn ”kun” fallet. Det er evnen å følge med alt som skjer når det skjer og tilpasse seg umiddelbart til enhver situasjon uten å miste oversikt og kontroll. I treningen er Ukemi en kontinuerlig utfordring spesielt i når det gjelder tilstedeværelse, frykt eller å gi slipp!

Ki

Japansk ord for livskraft eller universell energi. Utviklingen av og bevisst bruk av Ki er selve essensen i vår trening. Gjennom spesielle Ki øvelser som innøver konsentrasjon og pusteteknikk, oppøves en kraft som er ren fysisk styrke overlegen.

Chi Kung

Gamle kinesiske teknikker, øvelser og teori som hjelper oss å komme i kontakt og utvikle eget livskraft. De rolige bevegelser man utfører i Chi Kung øker konsentrasjon og bidrar til god helse og et balansert liv!

Reigi

Praktisering av etikette. Aikido er kjent som ”The Art of Peace” og inviterer til selvrespekt, respekt til hverandre, samfunnet og verden man lever i. I vår daglige trening blir vi stadig påminnet om å ”walk the talk” og gjør et ”lite ord” til en viktig praksis!

Vi reiser til Japan for å trene med noen av verdens beste Aikido lærere. Vi utforsker urbane, hektiske og kontrastfylte byer, besøker templer, smaker på spennende japansk mat, utforsker japansk kultur og lar oss bli inspirert av japanernes høflighet og gjestfrihet.

Noen ganger går turen til Hellas. Turen er rik og variert, fra fjelltopper der vi trener Chi Kung eller sverd til ensomme strender, fra historiske ruiner, til trendy kafeer. Spennende sunn mat, en rik kultur og mesteren Sensei George – som guider hos gjennom hele turen og gjør turen til Hellas til et unikt alternativ til Japan.

Fra høsten 2010 startet vi et nytt “event” på linja Aikido og Kenjutsu med tittel: “The path of Aiki”. Dette betyr at tidligere Aikido elever som nå har fått Hakama (3 Kyu og oppover) vil besøke årets elever for å dele deres erfaringer i Aikido (og dens innflytelse i deres liv) etter at de ble ferdige med folkehøgskolen.

Det blir en hel uke med instruksjon, ledet av tidligere elever og det blir nokså utfordrende, både for gjestene og årets elever… Formålet med dette er å møtes, utveksle erfaringer, inspirere og hjelpe hverandre gjennom kunsten som promoterer fred og vennskap…
Les mer…

På Aikido og Kenjutsu linja er det tradisjon å invitere gjestelærere for å holde seminar med temaer som er knyttet til faget. De fleste er høyt graderte og anerkjente instruktører både fra Norge og utenlands. Formålet er å få dypere innsikt i kunsten slik at Aikido kan bli “The Martial Way for creation of wisdom and charakter!”

Alle våre gjestelærer er unike mennesker som har viet mange år av sitt liv til å utvikle indre styrke, teknikk og erfaringer som vi kan bli inspirert av.

I juli arrangerer Norges Aikido Forbund den årlige sommerleir på Hadeland Folkehøgskole. Folk både fra Norge og utlandet samles på skolen for å trene og bli inspirert av hverandre og av de mestere som kommer på besøk for å holde sommerseminar.

Årets Aikido-elever får muligheten til å være med på dette arrangementet og hjelpe med forberedelser, samt assistere gjestene under seminaret. For deres innsats får de gratis kost og losji fra skolen og halv pris for deres deltagelse i sommerleier.

Søk på Hadeland folkehøgskole

Søk nå
Søk nå