Ofte stilte spørsmål (FAQ)

Her kan du få svar på generelle og praktiske spørsmål, ikke bare om skolen, men også om mye annet.

For å gjøre dette så lett som mulig for deg, har vi delt spørsmålene i ulike tema. Klikk på det valgt tema, og du vil få svar på en del vanlige spørsmål. Hvis det er spørsmål du ikke finner svar på, ta gjerne kontakt med oss, på post@hafos.no.

STIPEND OG LÅN

Som elev har du rett på stipend og lån fra Lånekassen. For mer informasjon; se lånekassen. Allerede om våren kan du søke Lånekassen om stipend/lån for neste skoleår. Dette gjør du med nettsøknad (husk MinID). Når du fullfører skoleåret, vil en del av lånet konverteres til stipend (som ikke skal betales tilbake). Konverteringen skjer året etter du har fullført skoleåret.


FORSIKRING

Du trenger reiseforsikring i forbindelse med studieturen til utlandet. Det anbefales også at du tegner egen innboforsikring for dine private eiendeler her ved skolen.


GEOGRAFI

Hvor ligger Brandbu?
Brandbu ligger i Gran kommune på Hadeland, midt mellom Oslo, Hønefoss og Gjøvik. Avstanden til Oslo er ca 70 km, til Hønefoss 45 km og til Gjøvik 55 km.

Hvordan kommer man seg til Brandbu?
Med tog; Gjøvikbanen fra Oslo S til Jaren stasjon, som ligger 5 km fra skolen.
For reisende med tog fra Trondheim og Bergen, er det korresponderende busser fra Lillehammer og Hønefoss. Rute 150.

Med buss fra Oslo Bussterminal; Rute 153.

Hvordan komme seg fra Oslo lufthavn Gardermoen til Brandbu?
Enten med tog, flytoget eller et ordinært tog, til Oslo S. Så buss/tog til Brandbu/Jaren (se ovenfor) Det går også en flybuss direkte til Brandbu. Se også på Buss Oslo – Brandbu.

Ligger skolen langt unna matbutikker, kafeer osv?
Nei, Brandbu sentrum ligger 5 minutter gange fra skolen. Der ligger Coop Prix, Spar og Kiwi med åpningstid til klokka 23.00. Det er flere kafeer, gatekjøkken og restauranter i sentrum.

Hvilke andre tilbud finnes i Brandbu?
Der finnes det meste av butikker, 2 treningssentre, jazzklubb, kino, rockeklubb, bluesklubb (i Gran 9 km fra Brandbu), svømmehall (12,5m), idrettshall, moderne idrettsanlegg.

Hvordan er været/klimaet i Brandbu?
Typisk innlandsklima. Tørt og varmt om sommeren, og kaldt og snørikt om vinteren.


SØKNAD/OPPTAK

Hvordan søker jeg?
Du kan søke via internett ved å fylle ut søknadsskjemaet på www.folkehogskole.no

Når er søknadsfristen?
Opptaksdato er 1. februar i oppstartsåret. Dette er en felles opptaksdato for alle landets folkehøgskoler. Vi har ingen søknadsfrist, og tar imot søknader så lenge som det er plass på de ulike linjene. Dersom det er fullt på en linje, vil du få tilbud om plass på en annen linje eller tilbud om stå på venteliste. Du bør søke tidlig.

Hvor fort kan jeg regne med å få svar på søknaden min?
Dersom søknaden din er fullstendig og har med de vedleggene vi trenger, vil du normalt få svar i løpet av få dager. Dersom vi trenger mer opplysninger, tar vi kontakt med søkeren.

Er det angrefrist?
Ja, etter at du har betalt påmeldingsgebyret har du to ukers angrefrist. Du får tilsendt “angreskjema” som da eventuelt må benyttes. Dersom du bruker denne retten, har du rett til å få tilbake påmeldingsgebyret.

Opptakskriterier
Det er ikke karakterene fra vidergående som er avgjørende om du får plass på drømmelinjen eller ikke. Men vi har allikevel enkelte kriterier for opptak.

Aldersgrense – Hadeland folkehøgskole har en aldersgrense på 18 år. Dette pga. studietur til utlandet i mars/april. Du må ha fylt 18 år før studieturens avreisedato.

Motivasjon – Det som er aller mest viktig, er motivasjonen din for å gå på akkurat den linjen du har søkt på eller akkurat denne skolen. Skriv gjerne noen ord om det i søknaden din. Veldig hyggelig om du forteller litt om deg selv også, slik at vi blir kjent med deg.

Hadde du mye fravær på videregående skole? Har du allergier? Sliter du med noe? Fortell også om dette i søknaden! Du mister ikke sjansen på plass, fordi du hadde høyt fravær  på videregående hvis du forteller om grunnen til fraværet. Og som folkehøgskole stiller vi bedre forberedt, om vi vet at det er noe ved deg vi må ta hensyn til.

Vi forbeholder oss retten til å si nei til søkere, hvis vi mener at det slår negativt ut i forhold til alder og kjønnsammensetning.

Er det opptakskrav på noen av linjene?
Nei, det er det ikke. Men du må være fysisk og psykisk skikket til å delta aktivt i undervisningen. På linjene vil det være elever med ulikt ferdighetsnivå. På alle linjene er nybegynnere velkommen. De øvede/viderekommende vil også få undervisning tilpasset sitt nivå. Det viktigste er at du har interesse for faget du har valgt, og at du har pågangsmot og innsatsvilje.

Får jeg utsettelse av verneplikt hvis jeg har kommet inn på folkehøgskole?
Det er vanlig å gi utsettelse hvis du har kommet inn på en folkehøgskole før du får innkalling til verneplikt/militærtjeneste. Dette er allikevel ingen rettighet du har.

Kan jeg ta opp fag på folkehøgskole?
Det er anledning til å ta opp igjen fag fra videregående som privatist. Eksamen kan tas på Gran Vgs i høstsemesteret, eller på hjemstedet i vårsemesteret.

Hvor mange elever er det på skolen /i klassene?
Skolen har plass til maks 94 elever, så alle har god mulighet til å bli godt kjent. Det er fra 10 til 30 elever pr. klasse. De siste årene har det vært en jevn fordeling mellom jenter og gutter.

Når får jeg mer informasjon?
Når du har takket JA til plass hos oss, så sender vi deg litt mer informasjon. Det er også viktig at du leser all informasjonen på nettsidene våre og skolens Facebookside. Ta kontakt med oss om det er noe du lurer på. Før skoleåret starter vil vi sende deg mail med praktisk informasjon.

Er neste års kull på Facebook?
Vi oppretter en felles gruppe på Facebook der elevene for neste skoleår kan bli kjent med hverandre. For linjene opprettes det også egne grupper. Her kan dere også stille spørsmål om alt mulig. Men husk – ikke alle er på Facebook.

Hvem går på Hadeland folkehøgskole?
Skolen har elever fra hele landet og de fleste fylkene er representert hvert år. Skolen har aldersgrense på 18 år og gjennomsnittsalderen på elevene er ca 20 år.


UNDERVISNING

Hvordan ser timeplanen ut?
Dagen er delt opp i 3 undervisningsøkter , kl 1000-1200, 1300-1500 og 1800-2000.
Det er linjefag tirsdag 1. og 2.økt, og 1.økt onsdag, torsdag og fredag.
Det er valgfag 1, 2 og 3. økt på mandag, 3. økt tirsdag til torsdag og 2.økt fredag. Man må ha 3-4 valgfag.
Det er allmøte/fellesfag torsdag kl.1245-1345.

Etter frokost på hverdagene har vi felles morgensamling.

Lørdager er det felles seminar kl 1000-1400.

Hva er fellesfag?
Det er timer hvor alle elevene er sammen: Morgensamling, allsang, allmøte, husgruppemøte, rektors time, lørdagsseminar.

Har jeg fri i helgene?
De fleste lørdagene er det felles seminar. Etter lørdagsundervisningen disponerer du tiden fritt. Du vil ha 2 langhelger fri i året.

Når er det høstferie og vinterferie?
Høstferien er i uke 40, og vinterferien i uke 9.


Internatliv

Hvordan bor man på internatet?
De fleste bor på dobbeltrom og trives godt med det. Det bor jenter og gutter på samme avdeling. De som bor på dobbeltrom deler dusj/toalett med 3 andre dobbeltrom. Rommene har gode rammemadrasser, gardiner, skap, bokhylle, skuffer under sengene og skrivebord. Vi har noen enkeltrom, og også noen trippelrom.

Hvor store er rommene?
Dobbeltrommene er ca 12-14 m2
Enkeltrommene er ca 8-10 m2.

Kan jeg velge hvem jeg vil bo på rom med?
Dersom du kjenner noen som skal gå på skolen, kan dere søke om å få dele rom. Vanligvis vil dere få det.

Kan jeg velge enkeltrom?
I utgangspunktet tilbyr vi dobbeltrom, men vi har også en del enkeltrom med og uten bad. For å få enkeltrom må man sende en begrunnet søknad. Rommene blir så fordelt skjønnsmessig ut fra hvem/hvor mange som søker. Vi vil så godt som mulig forsøke å etterkomme de enkeltes rom-ønske.

Når får jeg vite hvilket rom jeg får tildelt?
Dette skjer vanligvis på sommeren. Du vil få en egen mail om hvilket rom du har fått tildelt.

Kan jeg henge opp ting på veggene?
Ja, men bruk heftemasse. Ikke slå inn spiker eller tegnestifter.

Vasker vi rommene selv?
Ja, det er satt av en time hver uke til rom/internatvask.

Er det rominspeksjon?
Nei, til vanlig er det ikke rominspeksjon. Men etter den ukentlige vasken, sjekker vi at det er gjort på en OK måte. Før ferier er det viktig at rommene vaskes og ryddes. Og så er det ganske hyggelig å komme tilbake til et rent og ryddig rom etter ferien!

Kan jeg bytte rom hvis jeg ikke passer sammen med romkameraten?
Det er ikke sikkert at romkameraten blir bestevennen din i løpet av skoleåret, men de aller fleste har det riktig trivelig på rommet. Det er viktig å gi hverandre tid til å bli kjent. Hvis det viser seg at dere ikke passer sammen i det hele tatt, prøver vi å finne en god løsning.

Er det tv-stue og fellesrom på internatet?
Nei, men i skolebygningen finnes flere større og mindre stuer og fellesrom. I kjellerstua kan man se på TV, og i foredragssalen kan se på film på storskjerm.

Er det lov å ha besøk?
Det er klart du kan ha besøk. Det er viktig at du snakker med romkameraten om det hvis du bor på dobbeltrom. Vi har noen gjesterom. Det er også mulig å låne madrass som du kan ta med på rommet. Gjestene betaler for kost og losji. Du må gjøre avtale med internatleder på forhånd når du skal ha gjester som skal overnatte eller spise. Du må presentere gjesten din på morgensamling eller ved et måltid.

Bor det gutter og jenter på samme internat?
Ja, det gjør det.

Er det kjøleskap på bo-områdene?
Ja, hvert bo-område disponerer 1 kjøleskap hver, for oppbevaring av medisiner, mat og drikke.

Er det noen fast tid du må være inne?
Nei. Elevene har egne nøkler til internat og skolebygning. Klasserom stenges vanligvis ca klokka 22.30. Ytterdørene stenger kl 23.00. Prinsippet med å låse er å hindre at personer som ikke går på skolen, skal kunne ta seg inn i internatene. Etter kl 23.00 skal det være nattero på internatet, slik at de som vil sove, har mulighet til det. Alle elevhybler har lås.

Skjer det noe sosialt i fritiden og i helgene?
Ja! Det er elevkvelder, turneringer, quiz, baking/matlaging, filmkvelder, spillkvelder, bålkos, med mere… Noe av dette er organisert, men mye skjer ut fra elevenes initiativer.

Hva må jeg ha med når jeg kommer?
Håndklær, kluter, sengetøy, dyne og pute. Ellers tar du med det du trenger for personlig hygiene og stell som f. eks såpe, sjampo, tannkrem og tannbørste, barbersaker og lignende. Vi vil også anbefale å ta med finklær til festlige anledninger.
Ta ikke med deg altfor mye i første omgang. Du kan heller fylle opp litt etter hvert. Husk at alt du tar med i løpet av året også skal tas med hjem igjen.

Er det vaskemaskiner og tørketromler på internatet?
Ja, eget vaskerom med vaskemaskiner og tørketromler. Disse er gratis å benytte, men vaskepulver må du holde selv. Pga brannfare er det ikke lov er å sette ut tørkestativer i gangene/på rommene!

REGLER

 Finnes det regler for elever ?

Følgende grunnregler gjelder ved Hadeland folkehøgskole:

 1. Oppmøte og aktiv deltakelse på all undervisning er obligatorisk. Dette gjelder også andre arrangementer på skolen.
 2. Det skal være alminnelig nattero etter kl. 23.00.
 3. Det er forbud mot tobakk i alle skolens lokaler. Tobakk aksepteres på anviste plasser på uteområdet.
 4. Enhver form for vold mot medelever eller ansatte aksepteres ikke. Herunder også mobbing. Skolen er elevenes hjem i skoleåret og skal være et trygt sted å være.
 5. Skade som forvoldes på skolens eiendom må erstattes.
 6. Det er ikke tillatt å komme beruset til skolen.
 7. Det er ikke tillatt å bruke eller oppbevare alkohol eller andre rusmidler på skolens område.
 8. Som et ledd i arbeidet for et rusfritt miljø forbeholder skolen seg retten til å foreta inspeksjon av elevrom og ta urinprøver av elever ved mistanke om brudd på skolens regler. (Eleven bør informere skolen om eventuelle medisiner han/hun tar – dette i forhold til eventuelle urinprøver).
 9. Skolepengene betales inn etter den individuelle betalingsplanen som avtales med økonomiansvarlig ved skolen. Ved manglende betaling kan eleven nektes deltakelse på studietur og / eller miste skoleplassen.
 10. Ved frivillig oppsigelse eller tap av skoleplassen må eleven betale for 6 ukers opphold etter sluttdato

Alle elever må skrive under på at de aksepterer skolens grunnregler og økonomiavtale når de flytter inn på skolen !

I tillegg til disse grunnreglene finnes det også andre regler og retningslinjer for hvordan så mange mennesker skal leve sammen, samarbeide og trives. Noen retningslinjer åpner vi for at elever kan være med å påvirke, mens andre regler MÅ gjelde. Dette vil det informeres nærmere om etter skolestart.


Turer/Ekskursjoner

Er det spesielle ting jeg bør vite om i forbindelse med skolens turer/ekskursjoner?

Når det gjelder studieturene til utlandet, vil du finne informasjon på skolens hjemmeside. Hovedlærer vil også informere deg om innholdet i god tid før avreise. Husk gyldig pass og reiseforsikring. Det kan for noen turer være aktuelt med vaksinering. Utgifter til dette kommer i tillegg til skolepengene.

Fjelluka blir på Putten seter i Rondane. Skolen leier hele anlegget, og elevene bor på 2-4 mannsrom. I rommene er det senger med dyne og pute. Det er viktig at du tar med deg utstyr som beskytter deg mot kulde, vind og regn.

Hva må jeg ha med meg på fjellet?

 • Lakenpose/sengesett
 • 1 ryggsekk
 • 1 par innesko
 • 2 par tykke sokker
 • 2 underbukser
 • 2 t-skjorter
 • 2 skjorter
 • 1 tynn genser
 • 1 tykk genser
 • 1 par vanlige bukser
 • 1 par treningsbukser
 • 1 turbukse
 • 1 anorakk el. annen vindtett jakke
 • 1 stillongs / lang underbukse
 • 1 lue
 • 1 skjerf
 • 1 par votter
 • 1 termos
 • Sangbok, instrument, papir og blyant.

En av dagene tilbyr vi en frivillig overnattingstur i lavvo, 3 timers marsj fra Putten seter. Dersom du vil delta på overnattingsturen må du ha tilleggsutstyr til dette:

 • Telt, hvis du foretrekker det framfor lavvo
 • Sovepose
 • Liggeunderlag
 • Kopp
 • Stearinlys//lommelykt
 • Fyrstikker
 • Kokeutstyr, hvis du har

Hvor lenge varer en studietur?

Turene varer fra 12 – 20 dager, avhengig av reisemål. Turene legges slik at man kommer tilbake før påskeferien.


Diverse

Kan man bo på skolen i feriene?
I høstferien, juleferien, vinterferien og påskeferien er internatet på skolen stengt.

Er det oppbevaringsplass for sykler og skiutstyr?
Ja, det er et lite lagerrom i skolegarasjen til slik bruk.

Er det trådløst internett på skolen?
Ja, i skolebygningen og på internatene. Vi setter likevel pris på at dere snakker med folk live i stedet for å chatte med romkompisen på facebook. Elevene disponerer 2 stasjonære PCer m/skriver, som står i skolebygningen.

Hvordan er muligheten til å trene?
Svært gode! Skolen har et eget treningsrom og gymsal. I tillegg finnes 2 moderne treningssentre i Brandbu.

Kan jeg ta med egen bil?
Ja. Vi har godt med parkeringsplasser, men bilen må stå ute. Men vær også klar over at noen vil spørre deg om skyss, så tenk gjennom hvordan du vil takle dette.

Vil folkehøgskolen hjelpe deg med å finne ut hva du skal gjøre seinere i livet?
Skolen tilbyr samtaler med elevene. Vi drar også på utdanningsmesse.

Får man studentbevis?
Ja, det tar ca. 1 måned fra skolestart til du får ditt studentbevis.