Nyttig å vite:

Helse på tur: Nepal tilbyr en fullstendig forskjellig bakterieflora fra den vi har her hjemme. Hygienen er også enklere enn den vi er vant med. Det er derfor vanlig å få litt ”reisemage”. Vi oppfordrer sterkt: God håndhygiene, gjerne med bruk av antibac eller lavendelolje. Daglig tilskudd av probiotika, c-vitamin og zink for å styrke immunforsvaret. Maten vi spiser i fellesskap vil være på spisesteder med god hygiene. Handler du mat selv anbefaler vi den gyldne reiseregelen for mat; Cook it, peel it or leave it!

Vaksiner: Vi forholder oss til folkehelsas reiseinformasjon (http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=List_6301&Main_6157=6261:0:25,5532&MainContent_6261=6506:0:25,5537&List_6301=6304:0:17,3098:1:0:0:::0:0 ). Til Nepal er ingen vaksiner påbudt. Hepatitt A er sterkt anbefalt. Tyfoidfeber og påfyll av barne/ungdomsvaksiner, dersom de har gått ut, er anbefalt. Dukoral drikkevaksine anbefales.

Pass & Visum: Du må ha et pass som er gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra tur (ca 15.oktober). Har du ikke pass, kan dette ordnes på politistasjonen i Gran. Visum til Nepal kjøpes på flyplassen. Du må ha med 40 amerikanske dollar i kontanter og 2 godkjente passbilder. Det er ikke anledning til å ta ut penger på flyplassen i Nepal, så dollar og passbilder må være i orden før du reiser.

Økonomi på tur: Du bør regne et minimum på 1500 – 2000,- i lommepenger, til mat, toalettpapir og drikke, når du er på studietur i Nepal. Den øvrige grensen for lommepenger avhenger av hvor mye du har tenkt å handle.

Penger: I Nepal brukes Nepalesiske rupier. De får du ikke kjøpt i Norge. Du har to muligheter: Du kan bruke ditt Visakort til å ta ut penger på vekslingskontorer i byen, eller ta med deg amerikanske dollar, som du veksler inn. Vi tar en felles tur til et vekslingskontor i begynnelsen av oppholdet, slik at du kan få tatt ut / vekslet penger. Det er ikke slike vekslingskontor over alt, derfor anbefaler vi at du tar ut en litt større sum penger som du kan fordele som lommepenger utover flere dager.

Kort eller kontant? Kontantbetaling er det som vanligvis gjelder i butikker og på restauranter. På finere steder hender det i blant at de aksepterer Visa / Master card.

Reiseforsikring: Av sikkerhetsmessige årsaker krever vi at alle som reiser har en reiseforsikring for hele perioden vi er på studietur, samt en uke ekstra. Dette må senest være i orden, og kunne dokumenteres, innen 15.januar det aktuelle reiseåret.

Sikkerhet på tur: Alle må registrere seg på UD sin reiseregistreringstjeneste før vi reiser; www.reiseregistrering.no. Du vil få beskjed i klassa om når dette skal gjøres. Når du har fritid ( tid til å gå på egenhånd) oppfordrer vi på det sterkeste at dere går minst to personer sammen, har kopi av passet ditt, reiseforsikringsbeviset ditt, hotellets visittkort, lærerens telefonnummer og en fungerende mobiltelefon med dere.

Mobil / internett / strøm: Hele Nepal er underlagt et strengt strømsparingssystem. Det er derfor vanlig at man er 3-4 dager i uken uten elektrisitet. Dette kan fordeles ut over forskjellige tider på døgnet, eller over en hel dag, avhengig av distriktet vi befinner oss i. Strømnettet har vanligvis en spenning på ca 230 V, men kan være ustabilt. Det kan hos enkelte gå ut over laptop/datamaskiner. Bruk av mobiltelefon bør derfor begrenses (ikke minst pga priser for utelnadsbruk). Internettilgangen er varierende. Wifi bør ikke regnes med, og er ofte ustabil, selv om de fleste hoteller reklamerer med at de har det.

Mat: Den typiske nepalesiske hverdagsmaten består av: Dal (linser), bhat (ris) tharkai (grønnsaker), og curd (hjemmelaget, fersk kefir/yoghurt). Som regel kan man velge kjøtt eller fisk i tillegg. Det indiske kjøkkenet og den ayurvediske matlagingstradisjonen har også satt sitt preg på den nepalesiske maten, for ikke å snakke om tibetanske innflytelser. Derfor finnes det en rekke variasjoner av de typiske matrettene. Pizza, pasta og bakevarer kan fåes på enkelte turistvennlige restauranter, men anbefales ikke som førstevalg av hygieniske årsaker.

Bo: Vi bor på alt fra tomannsrom til flermannsrom, avhengig av økonomi og tilgjengelighet. Det kan være lurt å ha med deg et eget, lite håndkle. Du trenger ikke ha med deg sengetøy/sovepose, hvis det ikke blir spesifikt oppgitt. (Dersom turen inkluderer trekking i himalaya, vil sovepose og liggeunderlag måtte medbringes.)

Klær: Å kle seg i tråd med kulturen i landet vi besøker, er alltid god skikk. I Nepal er en vestlig påkledning helt okei. Til hverdags. Skuldre bør tildekkes, utrigninger ikke være for dype, og benlengden være ikke høyere enn en håndsbredd over kneet. Ved tempelopphold / besøk / undervisning i tempel bør benlengden rekke ned til ankelen, og armlengden ned til vrista. Dette gjelder både gutter og jenter.

Rus: Skolens rusreglement gjelder på studieturen, dersom ikke annet er oppgitt.

Kriterier for deltagelse på studietur: Deltagelse på undervisningen i løpet av skoleåret, legger det faglige grunnlaget for fordypningen som skjer på studietur. At din fysiske og psykiske helse er god nok til å reise, skikkethet, respekt for og overholdelse av skolens rusreglement, og evnen til å la deg veilede av linjelærer er nødvendig for å kunne delta på studieturopplegget. Før avreise vil du undertegne et eget studieturreglement.