Fakta om kosthold

Det første måltidet på dagen er det som danner grunnlaget for energi resten av dagen. Her legger du linjen hvor både matinntaket vil være, og hvordan du vil ha det, hele dagen. Hvis du starter med raske karbohydrater, søte ting, så er det en tendens til at kroppen ber om mer av disse i løpet av dagen. Dette resulterer i store oppturer og nedturer i energi og humør, dårlig konsentrasjon og mest sannsynlig fordøyelsesproblemer. Men hvis du derimot starter dagen med fullverdige måltider med langsomme karbohydrater, godt protein og fett kilder, da får du en stabil energi hele dagen, kan lett konsentrere deg og har det generelt mer behagelig i kroppen.

Måltidet midt på dagen kan med fordel være det mest fyldige.

De fleste av oss har mest bruk for matens energi i løpet av dagen og det er da også her at vår fordøyelsessystem er mest aktivt. Mindre aktiv er fordøyelsen om kvelden og det er derfor ikke hensiktsmessig å plassere et større måltid senere enn omkring kl. 18-19. Selv om dette måltidet er litt større, bør det ikke være for stort og det bør være et lett fordøyelig måltid uten alt for mye protein og fett. Det er en god idè å ikke overspise på noe tidspunkt, da det belaster kroppen enormt og det koster den faktisk mer, rent energimessig, å skulle bearbeide og utskille en for stor mengde mat enn den får tilført fra maten. Hvis man spiser maten langsomt vil man lett merke det punktet, hvor man føler seg tilfredsstilt, men ikke tung. Her er det fornuftig å stoppe, tilføre litt veske og så dessuten ta det litt med ro etter maten.

De helsebringende effekter av å spise grønnsaker er mange og bevisene for det er overveldende. Det er ingen tvil om at hvis du inntar mer planteføde og reduserer ditt inntak av animalske matvarer, så gjør du deg selv (og planeten) en stor tjeneste.

Vårt kjøttinntak er i løpet av få tiår femdoblet og i kjølvannet av denne stigningen, ser vi en masse sykdommer som uten tvil kan hektes på vårt enorme inntak av animalske matvarer. Derfor vil vi gjerne slå et lite slag for de vegetabilske proteiner som ikke bare er gunstige for oss, men forurenser langt mindre og krever mye mindre rent vann for å fremstille.