Ernæring

Unge mennesker er i sterk vekst og trenger mye energi. Elevene som går her på skolen er veldig aktiv, ofte med trening mange timer i døgnet. Guttene har vanligvis god appetitt, så for dem er det nesten aldri vanskelig å få nok energi. Et variert kosthold gir dem masse av det de trenger av energi. Jenter har generelt litt dårligere appetitt, så her er det enda viktigere at maten de får er tettpakket med essensielle næringsstoffer, vitaminer og mineraler.

Dessverre har også unge mennesker et svært høyt inntak av såkalt ”junkfood” som inneholder store mengder dårlig (farlig) fett og store mengder sukker (gir særlig vektøkning og problemer med å konsentrere seg). Disse matvarene inneholder store mengder energi, men nesten ingen beskyttende og fordelaktig næringsstoffer.

Unge mennesker bør spise mye mer helkorn produkter, grønnsaker og proteinrik mat som kjøtt, fisk, melk, egg, ost, bønner, linser, korn og nøtter. Dette inneholder kalsium og fosfor og er nødvendig for rask benvekst og viktige proteiner til den generelle vekst. Vi bør også fokusere på viktig fett fra grønne grønnsaker, frø, fisk og kjerner til utviklingen av hjernen og nervesystemet og for å balansere hormonsystemet etc.

Matvarer som gir energi deles inn i karbohydrater, fett og proteiner. Disse kalles også makronæringsstoffer (makro = stor) og energiinnholdet uttrykkes vanligvis i KJ (kilojoule). Energibehovet kan variere fra person til person og avhenger av den fysiske vekten, kondisjon og forbrenning.

Blodsukker

Lavt blodsukker går spesielt utover hjernen, nervesystemet og hjerte. Det kan også oppstå symptomer som tretthet, konsentrasjonsvansker, muskeluro, kramper, hodepine, søvnløshet, nedsatt motstandskraft, vektproblemer og søthunger og behov for andre sentralstimulerende midler. Et stabilt blodsukker er essensielt for vår energi, siden det er blodsukkeret som er vårt primære drivstoff for all aktivitet. Dersom du er veldig aktiv og trener regelmessig er blodsukkeret en viktig sak, siden det er blodsukker, som sørger for at hjernen og musklene tilføres den nødvendige energien. Selv om du har en stillesittende jobb, kan det være viktig å vite hvordan man opprettholder energien for å holde seg effektiv og fokusert hele dagen.

Karbohydrater

Karbohydrater kommer hovedsakelig fra korn (brød, pasta, gryn), poteter, ris, grønnsaker, frukt, sukker og honning.

Når disse fordøyes, brytes de ned til glukose som er den rent drivstoff som cellene i kroppen bruker til aktivitet. Glukose absorberes gjennom tynntarmen, inn i blodet og forårsaker blodsukkerstigning. Da begynner bukspyttkjertelen å produsere insulin, og det virker som en nøkkel som åpner og lukker glukose (sukkerstoffet) inn i cellene. Som sagt er glukose drivstoff til cellene og overskuddet blir lagt på lager i leveren og musklene som glukogen. Når glukose fra maten blir tatt opp i cellene, faller blodsukkeret og insulin produksjonen stopper.

Fett i kosten

Fettet er sterkt kritisert, og det er trolig mest på grunn av forvirring og uvitenhet. Forvirringen skyldes trolig at det spiller en rolle hvilket fett vi spiser. Det er ikke det samme uansett hvilket fett vi spiser, margarin eller olivenolje, stekt bacon eller kokt kylling. Det er utrolig viktig å vite noe om hvordan vi skal behandle fett fordi de reagerer veldig forskjellig på oppvarming og andre ting.

Protein i kosten

Disse brukes mest for oppbygging av muskler, bein, hud og hår, og de er kroppens byggesteiner.

Proteiner er også inkludert i mange andre prosesser slik som dannelsen av hormoner, enzymer, antistoffer, nevrotransmittere, med mer. På denne måten bidrar proteiner til å regulere blodsukker, stoffskiftet, nervesystemet, immunsystemet og mange andre ting. Proteiner er bygd opp av aminosyrer. Det finnes ca 20 forskjellige, som deles inn essensielle og ikke-essensielle. De essensielle aminosyrene trenger vi gjennom kostholdet hver dag og ikke-essensielle, kan vi selv danne utfra forskjellige næringsstoffer.

Når en matvare inneholder alle aminosyrer, snakker vi om komplett protein. Det er komplette proteiner i animalske matvarer som egg, melk, fisk, kjøtt og ost. Det er også noen protein i matplanter, men de er ikke komplette. Imidlertid er det ikke vanskelig å kombinere vegetariske matvarer for å gjøre dem til komplette proteiner.