Her kan du få svar på generelle og praktiske spørsmål rundt Hadeland folkehøgskole – alt fra geografi til hva man skal ha med på skoleturer. For å gjøre det enklere for deg, har vi delt spørsmålene inn i ulike kategorier. Hvis det er spørsmål du ikke finner svar på, så kan du også sende oss en mail på post@hafos.no.

GEOGRAFI

Brandbu ligger i Gran kommune på Hadeland, midt mellom Oslo, Hønefoss og Gjøvik. Avstanden til Oslo er ca 70 km, til Hønefoss 45 km og til Gjøvik 55 km.

Skolen ligger 10 minutter unna Branbu skysstasjon og har gode muligheter med kollektiv.

Med tog; For å komme seg til skolen, kan man Gjøvikbanen fra Oslo S til Jaren stasjon. som ligger 5 km fra skolen.

For reisende med tog fra Trondheim og Bergen, er det korresponderende busser fra Lillehammer og Hønefoss. Rute 150.

Med buss fra Oslo Bussterminal; Du kan ta buss 126 Dokka til Brandbu skysstasjon. Det anbefales også at du laster ned innlandstrafikkappen for å kjøpe billett før avreise. Klikk her for å sjekke busstidene.

Nei, Brandbu sentrum ligger 10 minutter unna skolen. Der ligger Coop Prix, Spar og Kiwi med åpningstid til kl. 23.00. Det finnes også flere kafeer, gatekjøkken og resturanter i området.

Det er 2 treningssentre, jazzklubb, kino, rockeklubb, bluesklubb i Gran, svømmehall, idrettshall og moderne idrettsanlegg.

For deg som liker å være fysisk aktiv, har vi også en rulleskibane på Lygna, bare 10 min kjøretur unna, og flotte skiløyper der på vinterstid.

Rett utenfor skolebygget blir det også kjørt opp skiløyper til både klassisk og fristil.

20 min gange fra skolen ligger også Randsfjorden som har offentlig badeplass med grillsted, sandvolleyballbane osv.

Typisk innlandsklima. Tørt og varmt om sommeren, og kaldt og snørikt om vinteren.

UNDERVISNING

Dagen er delt opp i 3 undervisningsøkter. Klikk her for å lese mer om skolehverdagen hos oss.

De fleste lørdagene er det felles seminar. Etter lørdagsundervisningen disponerer du tiden fritt. 

Høstferien er i uke 40 og vinterferien er i uke 9.

INTERNATLIV

De fleste bor på dobbeltrom og trives godt med det. Det bor både jenter og gutter på samme internat. De som bor på dobbeltrom deler dusj/toalett med 3 andre dobbeltrom. Rommene har gode rammemadrasser, gardiner, skap, bokhylle, skuffer under sengene og skrivebord. Vi har noen enkeltrom, og også noen trippelrom.

Dobbeltrommene er ca 12-14 m2
Enkeltrommene er ca 8-10 m2.

Dersom du kjenner noen som skal gå på skolen, kan dere søke om å få dele rom ved å melde inn romønske til post@hafos.no som vanligvis lar seg gjøre. 

I utgangspunktet tilbyr vi dobbeltrom, men vi har også en del enkeltrom med og uten bad. For å få enkeltrom må man sende en begrunnet søknad. Rommene blir så fordelt skjønnsmessig ut fra hvem/hvor mange som søker. Vi vil så godt som mulig forsøke å etterkomme de enkeltes romønske.

Dette skjer vanligvis i løpet av sommeren. Du vil få en egen mail om hvilket rom du har fått tildelt.

Ja, men bruk heftemasse. Ikke slå inn spiker eller tegnestifter.

Ja, det er satt av en time hver uke til rom/internatvask.

Ja. Det er rominspeksjon hver mandag. Før ferier er det spesielt viktig at rommene vaskes og ryddes sånn at det blir hyggelig å komme tilbake til et ryddig rom etter ferien.

Det er ikke sikkert at romkameraten blir bestevennen din i løpet av skoleåret, men de aller fleste trives på rommet. Det er derfor viktig å bli kjent i starten. Hvis det viser seg at dere ikke passer sammen i det hele tatt, kan man ta kontakt med vår internatleder som vil finne en god løsning.

Det er klart du kan ha besøk. Det er viktig at du snakker med romkameraten på forhånd hvis du bor på dobbeltrom. Vi har også noen gjesterom som kan brukes. Det er mulig å låne madrass som du kan ta med på rommet. Gjestene betaler for kost og losji som man kan lese mer om her. For å ha besøk, er det viktig at du avtaler med internatleder når du skal ha gjester som skal overnatte eller spise.

Ja, hvert bo-område disponerer ett kjøleskap hver for oppbevaring av medisiner, mat og drikke.

Nei. Elevene har egne nøkler til internat og skolebygninger. Låserunden begynner kl. 22.30 der klasserom stenges. Ytterdørene stenger kl 23.00 av tilsynslærer. Prinsippet med å låse er å hindre at personer som ikke går på skolen, skal kunne bryte inn på internatene. Etter kl 23.00 skal det være nattero på internatet, slik at de som vil sove har mulighet til det. Alle elevhybler har lås.

Ja! Det er elevkvelder, turneringer, quiz, baking/matlaging, filmkvelder, spillkvelder, bålkos osv. Noe av dette er organisert av personalet, men mye skjer ut fra elevenes initiativer.

Håndklær, kluter, sengetøy, dyne og pute. Ellers tar du med det du trenger for personlig hygiene og stell som f. eks såpe, sjampo, tannkrem og tannbørste, barbersaker og lignende. Vi vil også anbefale å ta med finklær til festlige anledninger. Ta ikke med deg altfor mye i første omgang. Du kan heller fylle opp litt etter hvert. Husk at alt du tar med i løpet av året også skal tas med hjem igjen.

Les mer om pakkelisten vår her!

Ja, vi har eget vaskerom med vaskemaskiner og tørketromler. Disse er gratis å benytte, men vaskepulver må du holde selv. På grunn av brannfare er det ikke lov er å sette ut tørkestativer i gangene eller på rommene!

Som på de fleste folkehøgskoler har vi kjøkkentjeneste en uke om gangen, som går på omgang mellom alle elevene og vil gjenta seg et par ganger i løpet av året.

Her vil du få ansvar for å legge fram maten, ta oppvasken og rydde i matsalen.

På mandager vil dere få opplæring av kjøkkenpersonalet, og er litt mer inne på kjøkkenet enn de andre dagene. Kjøkkentjeneste er hva du gjør det til. Med musikk på høyttalerne i matsalen er det bare å danse rundt med kluten og moppen!

TURER/EKSURSJONER

Når det gjelder studieturene til utlandet vil hovedlærer vil informere deg om innholdet i god tid før avreise. Husk gyldig pass og reiseforsikring. Det kan for noen turer være aktuelt med vaksinering. Utgifter til dette kommer i tillegg til skolepengene.

Fjelluka blir på Putten seter i Rondane. Skolen leier hele anlegget, og elevene bor på 2-4 mannsrom. I rommene er det senger med dyne og pute. Det er viktig at du tar med deg utstyr som beskytter deg mot kulde, vind og regn.

Klikk her for å lese mer om pakkelisten vår.

  • Lakenpose/sengesett
  • 1 ryggsekk
  • 1 par innesko
  • 2 par tykke sokker
  • 2 underbukser
  • 2 t-skjorter
  • 2 skjorter
  • 1 tynn genser
  • 1 tykk genser
  • 1 par vanlige bukser
  • 1 par treningsbukser
  • 1 turbukse
  • 1 anorakk el. annen vindtett jakke
  • 1 stillongs / lang underbukse
  • 1 lue
  • 1 skjerf
  • 1 par votter
  • 1 termos
  • Sangbok, instrument, papir og blyant.

En av dagene tilbyr vi en frivillig overnattingstur i lavvo, 3 timers marsj fra Putten seter. Dersom du vil delta på overnattingsturen må du ha tilleggsutstyr til dette:

  • Telt, hvis du foretrekker det framfor lavvo
  • Sovepose
  • Liggeunderlag
  • Kopp
  • Stearinlys//lommelykt
  • Fyrstikker
  • Kokeutstyr, hvis du har

Turene varer fra 1-2 uker avhengig av reisemål. Turene legges opp slik at man kommer tilbake før påskeferien.

DIVERSE

I høstferien, juleferien, vinterferien og påskeferien er internatet på skolen stengt.

Ja, det er et lite lagerrom i skolegarasjen til slik bruk.

Ja, det er trådløs internett i skolebygningen. Vi har to stasjonære datamaskiner med skriver som er tilgjengelig for bruk i skolebygningen.

Svært gode! Skolen har et eget treningsrom og gymsal. I tillegg finnes 2 moderne treningssentre i Brandbu.

Ja, det er mulig. Vi har  parkeringsplasser, men bilen må stå ute. Men vær også klar over at hvis spør deg om skyss, så tenk godt gjennom hvordan du vil håndtere dette.

Skolen tilbyr samtaler med elevene for å diskutere dette. I løpet av skoleåret reiser vi også på utdanningsmesser.

Ja, det tar ca. 1 måned fra skolestart til du får ditt studentbevis.

Oppdatert: 29.09.2022 19:08